Logo KSBN

In Nederland worden er elk jaar verschillende competities georganiseerd. De grootste wedstrijd van elk jaar is het Nederlands kampioenschap. De meeste aangesloten clubs organiseren elk jaar een wedstrijd. Verder worden er soms losse wedstrijden georganiseerd.

De belangrijkste wedstrijden van het jaar

  • De Hanzecup in Deventer. Deze wedstrijd wordt in februari georganiseerd.
  • Jaap’s Open in Oldenzaal. Deze wedstrijd wordt meestal in het eerste weekend van april georganiseerd.
  • De Erasmuscup in Rotterdam. Deze wedstrijd heeft op dit moment nog geen vast moment in het jaar waarop de wedstrijd georganiseerd wordt.Het
  • Nederlands kampioenschap zal in 2024 tijdens de Lichtstad Open in Eindhoven gehouden worden.

 

Voor een overzicht van alle wedstrijden die dit jaar georganiseerd worden, kun je op deze pagina de wedstrijdkalender zien.

Wedstrijdreglementen & kampioenschappen

Wedstrijdreglementen

Hieronder volgt een beknopte samenvatting; het volledige en gedetailleerde reglement is hier te downloaden. Let op: er is verschil tussen het Nederlandse reglement en het reglement dat geldt voor internationale wedstrijden.

Kleding en materiaal

  • Ellebogen en knieën moeten duidelijk zichtbaar zijn
  • Schoenen moeten gesloten zijn. Er zijn geen andere eisen voor schoeisel, maar uit veiligheidsoverwegingen raden wij aan een stevige zool te gebruiken
  • Gewichthefriemen mogen niet breder zijn dan 12 cm en mogen tijdens de oefening niet aangeraakt worden met de ellebogen.
  • Polsbandjes zijn toegestaan mits deze alle kanten op buigzaam zijn.
  • Handschoenen zijn niet toegestaan. Er mag op de handen alleen magnesium gebruikt worden. In overleg met de hoofdscheidsrechter mogen eventueel bestaande wonden aan de hand ingetapet worden.

Uitvoeringsregels

  • Ellebogen en knieën dienen gestrekt te zijn aan het einde van de beweging. Dit geldt ook voor het einde van de clean binnen de longcycle.
  • Er dient een fixatie moment te zijn aan het einde van de beweging. Dit betekent dat er een moment van controle zichtbaar moet zijn voor de scheidsrechter. In het algemeen betekent dit dat de atleet en de kettlebells een kort moment volledig stil staan. Ook geldt dit voor het einde van de clean binnen de longcycle.
  • Er mogen geen extra swings uitgevoerd worden. Bij de jerk resulteert dit in het beëindigen van de set, evenals bij de longcycle welke uitgevoerd wordt met twee kettlebells. Bij de snatch of longcycle met één arm resulteert een extra swing in het verplicht wisselen van hand of als er reeds van hand is gewisseld in het beëindigen van de set.
  • Bij de longcycle moeten clean en jerk elkaar afwisselen. Bij het uitvoeren van een extra clean of jerk, buiten de cyclus om, wordt er een herhaling afgekeurd. Als een jerk mislukt dan telt deze wel mee in de cyclus en moet dus eerst weer worden gecleant alvorens een nieuwe jerk poging gedaan kan worden.
  • Er mag (indien mogelijk) slechts één keer van hand gewisseld worden. Tijdens het wisselen van hand mag de atleet extra swings maken.
  • Bij het uitvoeren van de jerk is het maken van een push press of zelfs een press toegestaan.
  • Tijdens het rusten in de rack positie mogen de kettlebells niet op de schouders rusten.
  • Bij het uitvoeren van de onderdelen met één kettlebell mag de vrije hand de kettlebell of het lichaam niet aanraken. Er wordt coulant omgegaan met een onschuldige aanraking, zoals het aanraken van het gezicht, maar bijvoorbeeld het zetten van de hand in de zij resulteert in een afgekeurde herhaling.

Kampioenschappen

De KSBN streeft ernaar om zowel toegankelijk te zijn als goed aan te sluiten op internationale wedstrijden. Omdat de sport op nationaal en internationaal niveau nog aan het groeien en ontwikkelen is, kunnen regels regelmatig gewijzigd worden om mee te gaan met de ontwikkelen die bij de internationale bond(en) worden doorgevoerd.
Hieronder volgen de kwalificatieprocedures voor het Nederlands kampioenschap en voor internationale wedstrijden.

Kwalificatie procedures voor NK

De B-klasse van het Nederlands kampioenschap is vrij toegankelijk. Er is geen kwalificatie nodig en er is een aparte prijsuitreiking voor de deelnemers in de B-klasse. Net zoals bij andere wedstrijden die door de KSBN georganiseerd worden, kunnen er rankings behaald worden waarmee onder andere gekwalificeerd kan worden voor deelname in de A-klasse.

De A-klasse in Nederland bestaat uit atleten die via het rankingsysteem van de KSBN rank 2 of hoger behaald hebben. Het is toegestaan om als atleet in de A-klasse mee te doen met een lager gewicht dan de reguliere gewichten in de A-klasse. De atleet wordt voor de prijsuitreiking ingedeeld vergeleken met de andere deelnemers van de A-klasse en niet met de B-klasse, ondanks dat er een kettlebellgewicht uit de B-klasse gebruikt wordt.

De toegestane gewichten zijn:
– Dames A-klasse: 16, 20 en 24 kilo
– Heren A-klasse: 24, 28 en 32 kilo

– Dames B-klasse: alle gewichten tot en met 14 kilo
– Heren B-klasse: alle gewichten tot en met 22 kilo

Alleen deelnemers resultaten van atleten met de Nederlandse nationaliteit tellen mee voor de podiumplekken. Deelnemers met een andere nationaliteit mogen meedoen, maar zij zijn uitgesloten van prijzen.

Deelname internationale kampioenschappen

Selectie voor het Nederlandse internationale wedstrijd team (Team NL) gebeurt wordt uitgevoerd door de hoofdtrainer en bondscoach van de KSBN. Om te kwalificeren voor deelname aan een internationale wedstrijd, moet minimaal rank 1 behaald zijn in de 9 maanden voorafgaand aan het internationale toernooi. Indien rank 1 langer dan 9 maanden geleden behaald is, moet op een wedstrijd in de 9 maanden voor het internationale toernooi een uitslag behaald zijn waarmee de rank behaald zou zijn. Indien er minder dan 3 wedstrijden georganiseerd zijn in de 9 maanden voorafgaand aan het internationale toernooi wordt er gekeken naar de uitslagen van de 3 laatste wedstrijden die georganiseerd zijn.

Voor deelname aan de internationale profklasse dient de CMS rank behaald te zijn met een gewicht dat maximaal 4 kilo lichter is dan het deelnamegewicht in de profklasse. Bij de heren betekent dit dat de CMS rank met minimaal 28 kilo behaald moet zijn en bij de dames met 20 kilo.

Indien een atleet de kwalificatiemomenten gebruikt heeft in een poging te kwalificeren voor deelname aan de internationale profklasse, dit niet behaald heeft én op het betreffende onderdeel niet eerder meegedaan heeft in de profklasse op een internationaal toernooi, mag de atleet een videokwalificatie aanvragen om te kwalificeren voor deelname aan de internationale amateurklasse.

Wanneer een atleet de CMS rank behaald heeft maar nog niet bekwaam is om deel te nemen met het gewicht in de profklasse (bijvoorbeeld CMS behaald met 28 kilo terwijl deelname met 32 kilo), mag de atleet meedoen met de amateurklasse mits hij of zij niet eerder meegedaan heeft in de profklasse op een internationaal toernooi.

Indien er meerdere kandidaten in een gewichtsklasse zijn voor hetzelfde onderdeel, dan maken de hoofdtrainer en bondscoach een keuze op basis van meerdere wedstrijdresultaten. Wanneer er meerdere atleten aan hetzelfde onderdeel in dezelfde gewichtsklasse willen meedoen, moet de kwalificatie reeds behaald zijn voordat de inschrijving voor het internationale toernooi geopend is. Een kwalificatiemoment dat tussen de opening van de inschrijving van het toernooi valt en het toernooi valt, telt in deze situatie niet mee.